设为首页收藏本站清远天气

【清远·百川网】

加入百川

QQ登录

只需一步,快速开始

楼主: zhengruiya

结婚了,向男家要一万礼金过分吗?

如果距地肯帮你摆酒,你一定要摆,如果唔系,你以后会后悔的,因为我当初结婚的时候就无摆酒,之后某次同我家婆顶颈,我家婆话:“系你自己走黎的,不是娶你过来的”(每对婆媳都会有摩擦),而且待遇真的好差。。。。。。。。不过只系我的个人意见,或者系我自己本身不好吧

风之龙 发表于 2012-1-14 22:25
实际上,就算你老妈收了你老公1万元礼金,她也会通过嫁妆的方式还给你,甚至还给你的金额超过1万都不一定, ...

有D人未必。。但我唔系话LZ 。我系亲身经历。。我结婚就回左3000,其他全都系我自己搞掂。连嫁妆煤油灯这些小东西都系要我自己买好送过去。如果唔系睇在有左BB既份上。甘既婚我根本就唔想结。

虽然一万文唔系好多。但都要视个人经济情况而定啊。。点讲都好。两个人系真心系一齐既。你妈又唔系卖女。何必计较甘多为难后生呢?

现在最少2万拉,一万很丑的

你嫁过去啊,你明白吗?如果连2万都拿不出来的,你嫁给他有幸福吗?

九哥哥 发表于 2012-1-14 22:45
我好唔赞成你甘讲野咯,你屋企人辛辛苦苦养你甘耐,都想你风风光光,好好睇睇甘嫁出去,都想比全村人知道 ...

我好唔赞成你甘讲野咯,你甘讲即系距老豆老母养距甘耐就系为咗日后卖女而得到好处。

翔飞心我 发表于 2012-1-14 22:57
三十歲的人也沒儲蓄,不是吧?我那個時候有自己的物業了

你甘讲系出面包二奶包到淋淋声啦。

亮点亮了  发表于 2012-10-8 18:24